Skolemad og lektiehjælp

Alt for mange børn i offentlige skoler i Nepal får lidt eller ingen frokost. Hjemme får de ris og en smule grøntsager, sjældent kød og endnu sjældnere frugt. Sund mad er en forudsætning for, at børn kan udvikle sig og lære, derfor sørger vi får skolemad fra 0. til 6. klassetrin.

Mange børn i Nepal pjækker, fordi de er sultne. Kommer de i skole, er de ofte ukoncentrerede. Det betyder, at frafaldet er højt, og mange elever går samme klasse om år efter år. Vi tror på at mere og sundere mad giver flere og bedre skoledage og dermed også mere læring, derfor er vores kerneprojekt sund skolemad.

Vi arbejder i øjeblikket på tre offentlige skoler. Alle skolerne har en økologisk skolehave. Havens primære formål er at levere sunde økologiske grøntsager til den daglige skolemad. Alle grøntsager fra skolehaverne dyrkes økologisk.

Lige nu ser vi, hvordan de børn, som startede i skole for 6 år siden, da projektet tog sin begyndelse, er nået længere end nogen fra deres landsby før dem. Særligt pigerne har gjort enorme fremskridt, og mange af dem står nu med en reel mulighed for at få en uddannelse. Mød de børn, der som de første er nået til 5. – 6. klasse.

Lektieklubber

rati-4-klasse-laxmi

 

 

I 2016 startede Skoleliv i Nepal lektieklubber på vores største skolemadsskole. De fleste af børnenes forældre har ikke selv gået i skole og ikke alle har forståelse for vigtigheden af lektier og uddannelse. Dertil kommer at mange bor i meget små huse, hvor det er svært at koncentrere sig om lektier. Lektieklubberne er derfor et sted med plads og ro til at lave lektier. Klubberne ledes af unge mennesker fra samme sociale lag som børnene selv. Dermed kan de unge fungere som forbilleder for børnene, og børnene kan få den hjælp, de har brug for. De unge klubledere fra skolerne bliver klædt på til opgaven af vores projektleder Rati Parajuli, som blandt andet har været i praktik i Danmark, og får også besøg af danske praktikanter fra lærer seminariet og andre relevante uddannelsesinstitutioner.

Børn med særlige behov

shanti-og-sonI 2018 ønsker vi at udvidde vores fokus til inklusion og rettigheder for børn med særlige behov. Vi har planer om at udarbejde en informationskampagne omkring, hvilke offentlige ydelser familier med børn med handicap har ret til. For eksempel har disse familier mulighed for at søge om et disability card, der giver adgang til en særlig disability allowance. Mange kender ikke denne ret, eller tror ikke det er muligt at få adgang til i praksis. Vores lokale samarbejdspartner vil hjælpe familierne med at ansøge og støtte dem gennem processen.

Vi vil ligeledes lave en kampagne om inklusion af mennesker med handicap (med fokus på børn). Kampagnen skal starte i lektiecafe-regi og herfra udbreddes til hjemmene og resten af skolen.