Nyt navn og nye udfodringer

Kære Alle skolemadsvenner

Først og fremmest tak til alle der giver penge til skolemad, på vegne af Shree Shanti Priya og Shree Laxmi primary school. Programmet kører rimelig glat og det betyder mere mad og mere skole til en masse små nepalesiske unger hver dag.

Her i sommer har en gruppe familier på fælles sommerhusferie doneret overskuddet fra deres budget – 1000 kr! Superdejligt at I fik den ide!

Siden sidst har foreningen skifter navn fra Skolemad til Nepal til Skoleliv i Nepal. Selvom skolemad er grundstenen i arbejdet på de to skoler i Rupandehi, så laver vi så mange andre ting, at det er mere rimeligt at tale om Skoleliv end blot skolemad.

Herudover er det blevet besluttet at gøre Skoleliv i Nepal til en medlemsforening. Det er nemlig sådan, at har man 50 medlemmer, så kan man søge projektpuljen om midler og det ville da ikke være dårligt at kunne gøre det.

Det betyder, at vi gerne vil konvertere faste bidragydere til medlemmer. Det håber jeg mange gerne vilJ Skriv gerne til mig, hvis det er ok. Eneste forskel er, at I bliver inviteret til generalforsamling en gang om året, information om foreningens arbejde får alle jo i forvejen. Herudover er alle naturligvis velkomne til at deltage i foreningens arbejde og hvis I kender nogen, som vil være medlemmer eller vil donere et beløb så sig endelig til!

 Doner penge via din android telefon

En anden aktivitet, som er på vej er en Skolemadskampagne via Android-marked. I løbet af efteråret vil der blive hængt plakater op.

Man kan også gå ind på dette link og donere:

https://market.android.com/details?id=dk.nordfalk.donation.skolemad&feature=search_result

Lidt om skolemaden:

Jeg besøgte de to madskoler Shanti Priya og Shree Laxmi i maj måned sammen med Birgitte Sørensen, hvis lille forening Nepals børn sørger for frokosten på Shree Laxmi school. Sammen var Birgitte og jeg rundt og møde nogle af forældrene og snakke med dem og deres børn om, hvad de synes om skolen og om der var forskel fra før til nu.

Det havde de helt tydeligt svært ved at svare på, skolen og det der skete i den lå tydeligt meget langt fra deres hverdag. Ikke mange havde gået i skole selv og kunne derfor ikke rigtig bedømme deres børns præstationer.
Interviews med forældre på Shree Laxmi school
Da vi spurgte lærerne var de til gengæld ikke i tvivl ”Der er stor forskel” sagde Bishaka Rana, den unge kvinde, der er headmaster på Shree Laxmi school med eftertryk, da hun havde forstået spørgsmålet. Som før nævnt er den største forskel, at børnene nu bliver på skolen hele dagen i stedet for at gå hjem til frokost…og blive væk. En anden ting som lærerne var frustrerede over, var at børnene ikke laver lektier. Sammen med Birgitte blev de derfor enige om et klistermærkesystem, hvor eleverne får små fine klistermærker for deres hjemmearbejde. Vi håber det kommer til at give et løft.
Møde med lærereSkolehaven var rent ud sagt et sørgerligt syn. Skolerne fik i vinter et kursus i økologiske dyrkningsformer og det har altså givet et noget vissent resultat. Vi fik en lang snak med bestyrelsen om, hvad man gør for at få en ”glad” have.  Jeg har siden evalueret kurset med Menuka Neupane, som ikke var imponeret over underviseren. Vi finder en ny og prøver igen eller også får vi den samme igen og finder et tidspunkt hvor vi selv er til stede.

Nepals børn donerede desuden kladdehæfter og blyanter til alle børn på Shree Laxmi school. Tak for det!

Næste gang vi kommer, skal de små børnehavebørn desuden have noget legetøj. Under vores besøg sad de på en klump af sammenskubbede skoleborde, da der var metalstænger på gulvet. Fed skolestart! Det skal lige tilføjes, at deres lærer var en sød og glad og topmotiveret dame, som lige havde været på kursus i småbørnspædagogik og havde gang i sang og dans.

Er der nogen som har træpuslespil, brio, dublo eller andet kvalitetslegetøj på loftet som I gerne vil af med? så skriv til skolemadnepal@gmail.com. Jeg henter gerne og tager med til skolen.

På Shree Laxmi school har de store problemer med mængden af mad, der er nu flere børn der går regelmæssigt i skole og skolen har desuden valgt at starte 6. klasse, dette i øvrigt uden at have faciliteterne i orden (der er hverken ekstra lærer eller lokale).

Vi havde en lang snak med forældrer og lærere og blev enige om, at sløjfe mad om fredagen. Her går børnene nemlig tidligt hjem.

Til gengæld har vi nu på begge skoler introduceret formiddagsfrugt til børnehavebørnene. I foråret havde de to pædagogpraktikanter Helene og Laura skrevet et rørende indlæg på vores blog om små børn der slikkede gulvet for ris. Og kort efter donerede en af foreningens faste støtter 1000 kr til frugtJ

Udover frugt har begge skoler i dette semester fået ekstra hæfter og blyanter som skal ligge i klasserne, hvis nogen har glemt at få disse ting med i skole.

Lærerstuderende:

Det er nu nogen tid siden, at Shanti Priya primary school havde sine første to lærerstuderende på besøg, det har de selv skrevet rigtig fint om her på bloggen i juni måned.

Nu har jeg så mødtes med den ene af dem, Julie og evalueret deres besøg og det var til stor inspiration. Selve madprogrammet fungerede iflg Julie fint om end der ikke kommer mødre og hjælper til, som det jo ellers er meningen. Jeg overvejer at finde en anden måde at integrere mødre på, da dette ikke rigtig ser ud til at fungere.

Skolens undervisningsform var iflg Julie ren afskrift. ”Bøgerne har typisk sætninger, hvor der skal fyldes ind på en linie, men de kopieres bare”, forklarede hun. Det havde taget hende og hendes medstuderende Iben, meget lang tid at få andet en gentagelser ud af børnene.

Snakken med Julie gav mig den ide, at der bør laves noget materiale, der understøtter pensum, men som ikke kan skrives af.  Vi har jo tidligere haft en undervisningstræner ude og lære lærerne ordstafet og diverse andre aktiviteter til at gøre undervisningen sjovere.

Det er jo alt sammen fint, men når man i sidste ende skal nå pensum, så er det let at glide ud af den slags aktiviter igen eller man er nød til  at gå tilbage til bogen også og den har man jo lært at skrive af  – så….

Jeg har nu aftalt med Julie og praktikkoordinatoren på Zahle seminarium, at vi  laver en arbejdsgruppe og går i gang med at brainstorme på kreative materialer med udgangspunkt i skolens bøger. Menuka Neupane, der er min kontaktperson i projektet, har lovet at sende et eksemplar af bøgerne på hvert klassetrin i næste uge.

Der skal nye lærerstuderende afsted i slutningen af oktober både på Shree Laxmi og Shree Shanti Priya og hvis vi er rigtig heldige kan vi nå at få en prototype ud med dem.

Computere til Shanti Priya

En anden kæmpe-udfordring er computere. Foreningen Skoleliv i Nepal har fået penge til 5 computere fra en privat fond og det er stadig et åbent spørgsmål, hvordan vi bedst kommer i gang med den investering. Jeg har kontaktet OLPC (one laptop pr child) i Nepal for at høre om og hvad de kan tilbyde. Alternativet er almindelige Pcer og nogle matematik og engelsk spil. Det er selvfølgelig ikke bare at installere og så overlade det til lærerne og skolebestyrelsen selv at finde ud af resten. Jeg tænker, der skal ansættes en lærer med computerkompetencer, vi må så sætte os sammen og så på, hvordan skolen får råd til det.

Det ville være fantastisk, hvis vi med tiden kunne lave undervisningmaterialer til computerne, der også tager udgangspunkt i pensumJ

Et lyspunkt er, at der er nye lokaler på vej! Skoleliv i Nepal har givet 8000 kr til projektet, penge doneret ved køb af kalendere for et par år siden. Det skulle have været grønne bygninger, men desværre var teamet omkring grønne bygninger ikke klar til at hjælpe os, så vi måtte nøjes med mere plads.
ny skolebygning til Shanti Priya

Som I kan se, så er der masser af aktiviteter på vej. Følg med her på bloggen 🙂

Offentliggjort af skolemadtilnepal

Skolemad til Nepal er en lille frivillig forening, som støtter fattige børns uddannelse i det sydlige Nepal. Vores kerneaktivitet er gratis skolefrokost, men vi har også danske praktikanter, vi rejser penge til solceller på skolerne, til videreuddannelse af lærerne og forhåbentlig i fremtiden til at forbedre undervisningen med computere På foreningens vegne Anne Mette Nordfalk Forkvinde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: